KONYA / BEYŞEHİR - Karaali Ortaokulu

Karagöz Hacivat Gölge Oyunu ile Demokrasi ve Değerler Eğitimi

Proje hakkında

Çalışmanın amacı, Karagöz Hacivat oyunlarıyla "Değerler Eğitiminin" bütün alanlarının kapsamlı olarak işlenmesinin yanında özellikle "Demokrasi, adil olma, barış, duyarlılık, sorumluluk" değerlerinin kazandırılmasında eğitim materyali olarak kullanılmasıdır.
Milli kültürümüzün bir parçası olan Karagöz Hacivat oyunu ile demokrasi eğitimini etkili hale getirmeyi amaçlıyoruz.
Demokrasi, hoşgörü, adil olma gibi değerlerin çocuk yaşta verilmesinin gelecek nesillerin şekillenmesindeki önemini vurgulamak istiyoruz.

HEDEFLER

Kendi özümüz, rengimiz, kültür hazinemiz ve Geleneksel Türk Tiyatrosunun mihenk taşı olan Karagöz ve Hacivat sanatı, özellikle teknolojinin esir aldığı genç kuşakların göz ardı ettiği kültür hazinemizdir. Oysaki Karagöz – Hacivat; işlenen konuları, tiplemeleri, gazelleri, türküleri, dans ve müzikleri ile ayrı bir değere sahiptir.
Bu projenin kazanım hedefleri şunlardır:
* Geleneksel Türk Tiyatrosu ve Karagöz-Hacivat sanatının uygulamalarının nasıl yapılacağını kavrar.
* Yaparak, yaşayarak, tasarlayarak ortaya bir ürün koymanın verdiği öz güven ile girişimcilik ve işbirliği becerileri edinir.
* Drama ve doğaçlama becerisi kazanır.
* Oyun metni yazma çalışmaları ile yaratıcılık becerisi gelişir.
* Diğer değerlerin yanında özellikle demokrasi kavramı ve kültürü hakkında kalıcı bir anlayışa sahip olur.
* Demokrasi ile kazanılan insan hakları çerçevesinde hakkını aramayı öğrenir.

ÇALIŞMA SÜRECI

MART
* Ortakların teşviki, ekip oluşturma, proje afişi ve logosu hazırlanacak.
* Öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla el emeğiyle Karagöz Hacivat karakterleri ve gölge oyunu sahnesi yapılacak. Gerekli ışıklandırma ve sahne düzeni hazırlanacak.
NİSAN
* Değerlerin eğitimini ve demokrasi kültürü konusunda yazılmış gölge oyunu metinleri incelenecek.
* Bulunan oyun metinlerinin yanında öğrenci ve öğretmen katılımı ile demokrasi konulu gölge oyunu metinleri yazılacak.
* Demokrasi konulu afiş, resim, şiir yarışmaları yapılacak.
* Seçilen ve hazırlanan oyun metinleri öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımı ile Karagöz Hacivat oyunu vasıtasıyla işlenecek.
* Özellikle öğrencilerin oyunları kendilerinin oynaması sağlanacak.
MAYIS
* Velilerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin katılımı ile demokrasi kültürü ve diğer değerleri de kapsayan büyük bir Karagöz Hacivat oyunu gösterisi yapılacak.
* Yapılan çalışmaların verimliliğini ölçmek için anketler, testler, görüşmeler yapılacak.

Beklenen Sonuçlar:
* Kültürel değerlerini bilir.
* Değerler eğitimi ile ilgili kalıcı ve etkili bilgi birikimine sahip olur.
* Demokrasi kültürüne sahip, düşüncelere saygılı, ortak kararlar almayı bilen bir birey davranışı kazanır.
* Drama ve doğaçlama bilgisi kazanır.
* Öğrencilerin hazırladığı oyun metinleri bir araya getirilerek oyun kitapçığı oluşturulur.
* Sergilenen oyunlar kamera ile kayıt altına alınarak kültürel hazine olarak saklanır.

Yayın: 18.11.2019 - Güncelleme: 04.01.2023 10:32 - Görüntülenme: 1202